top of page

Ce tratamente exista?

Medicamentos

Din pacate nu exista un tratament medicamentos eficient! Toate aceste tratamente au un rol simptomatic dar nu unul curativ. Urmandu-l nu trebuie sa va asteptati la o rezolvare a problemei ci doar la o amanare a unui tratament mai agresiv. Tratamentul medicamentos este in principal recomandat persoanelor aflate in apropierea menopauzei, cu fibroame ce nu creaza mari probleme. 

Chirurgical

Daca scoaterea uterului nu reprezinta o problema pentru dumneavoastra atunci interventia chirurgicala va ofera o rezolvare eficienta. Totusi trebuie sa intelegeti ca este vorba despre o interventie chirurgicala ampla ce nu este lipsita de riscuri si posibile complicatii. Instalarea menopauzei echivaleaza cu o imbatranire prematura si accelerata. Histerectomia inseamna si pierderea fertilitatii.

Embolizarea uterina

Este un tratament la fel de eficient dar mult mai putin agresiv comparativ cu cel chirurgical: fara anestezie generala, fara bisturiu, fara scoaterea uterului, fara imobilizare la pat. In spital se sta doar o noapte, recuperarea este rapida in cateva zile. Procedura consta in astuparea (embolizarea) vaselor de sange ce alimenteaza fibromul. Sunt tratate simultan toate fibroamele, indiferent de numar, dimensiune, localizare.

Cine pune diagnosticul?

Pacientele cu simptome produse de fibrom se prezinta de obicei la medicul ginecolog. Examenul clinic efectuat de catre acesta va ridica doar suspiciunea de fibrom uterin, diagnostic care obligatoriu trebuie confirmat printr-un examen ecografic sau de rezonanta magnetica. Uneori sunt necesare si alte investigatii pentru a elimina posibilitatea existentei altor afectiuni.

Cum aleg tratamentul?

Este destul de greu si sigur derutant! Pentru ca medici diferiti va vor face recomandari diferite! Pentru a putea alege va veti baza pe incredere, pe cunostiinte, sau... pe noroc! Sfatul nostru este sa nu acceptati un tratament decat dupa ce vi s-au explicat toate alternativele si dupa ce vi s-a raspuns la intrebari. Numai astfel veti putea alege corect tratamentul de care aveti nevoie.

Cine ma trateaza?

Toate pacientele cu fibrom merg la medicul ginecolog asteptand un tratament eficient. Din pacate acesta nu poate sa va ofere decat solutiile clasice: tratament medicamentos si apoi operatia. Solutiile moderne, minim invazive sunt disponibile doar in cateva centre din tara. Ele sunt practicate de medici de specialitati diferite: radiologie interventionala sau chirurgie laparoscopica.

bottom of page